Er verschijnen de afgelopen jaren vele boeken op spiritueel gebied. Boeken lezen over spiritualiteit kan helpen om ideeën op te doen en verder te komen in ons zoeken naar onze eigen spiritualiteit. De ervaringen en wijsheid van anderen kunnen ons aan het denken zetten, ons inspireren en onze horizon verbreden.
Door boeken lezen gaan we als het ware de dialoog aan, gaan we in gesprek. In je eentje kom je vaak niet verder, draaien je gedachten in een kringetje rond. Wanneer je in contact komt met ideeën van anderen kunnen je eigen gedachten een nieuwe impuls krijgen. Zij kunnen veranderen van richting, zij kunnen versterkt worden en bevestigd, zij kunnen groeien en verder rijpen.
Boeken lezen kost tijd. Het vraagt om rust en concentratie. Dat is niet altijd makkelijk, omdat we zo druk zijn en zoveel te doen hebben. Maar wanneer we er de tijd voor nemen, brengt boeken lezen ontspanning en rust. Het verfrist ons omdat we de dingen vanuit een andere invalshoek bekijken. Zo geven wij onszelf ruimte en een nieuwe kijk op ons alledaagse leven.
Boeken over spiritualiteit zijn meestal niet het soort boeken die je in één ruk uit leest. Vaak moeten ze als het ware ‘herkauwd’ worden en moet de inhoud bezinken. Dergelijke boeken kun je het beste stukje bij beetje lezen. Ik neem af en toe de tijd om op een rustig moment in een rustige omgeving een hoofdstuk te lezen. Dingen die mij raken of inspireren schrijf ik over. Hierdoor onthoud ik beter wat ik lees en kan ik dingen later makkelijk terugvinden.
Wat de wereld nodig heeft
Thich Nhat Hanh
ISBN 9025960014Een klein verrassend boekje met een boeddhistische visie op het grote probleem van deze tijd: de zorg om het milieu en de klimaatsverandering. Het bijzondere van dit boekje is dat Thich Nhat Hanh hierin heel concreet een manier van leven beschrijft, die ons kan helpen om anders naar deze wereld te kijken en er dus anders mee om te gaan. Aandachtig leven maakt dat we beseffen dat we niet boven de natuur staan, maar er deel van uitmaken. De schrijver geeft concrete ideeën hoe we vanuit deze gedachtegang kunnen leven.
Levensregel voor beginners
Benedictijse spiritualiteit voor het dagelijks leven
Wil Derkse
ISBN 90 209 4184 4Dit boekje vertaalt de levensregel van Benedictus naar het leven buiten het klooster: het dagelijks bestaan in een gezin, op school of op je werk. De benedictijnse spiritualiteit is daarvoor heel geschikt, omdat het ‘down to earth’ is.
Wil Derkse benadrukt in dit boek dat je moet proberen je levensstijl met kleine, haalbare dingen te veranderen. Zo noemt hij het belang van “houding en aandacht’ bij alle verschillende bezigheden en schrijft hij over de kunst van het beginnen én de kunst van het ophouden.
Rust en regelmaat
Wat je kunt leren van het leven in een klooster
Anselm Grün en Petra Altmann
ISBN 978 90 5877 756 0Anselm Grün is Benedictijner monnik in het klooster van Münsterschwarzach in Duitsland. Hij is zakelijk leider van het klooster en schrijft veel boeken over spiritualiteit. Dit boek schreef hij samen met Petra Altmann. Samen willen zij niet-kloosterlingen inspireren om iets met de Benedictijnse waarden te doen in hun eigen leven. Ze geven heel praktische en zinvolle ideeën rond bijvoorbeeld het ritme van de dag en het stellen en bewaken van grenzen.
Een volle agenda, maar nooit druk
Benedictijns timemanagement
Denise Hulst
ISBN 9789025960902Denise Hulst past de oude regel van Benedictus toe op het leven en werken van vandaag. Hierdoor kan je je werkdag beter indelen, krijg je meer rust en doe je de dingen met aandacht en plezier.
Aanwezig onderweg
Keltisch-christelijke spiritualiteit voor vandaag
Gerke van Hiele (red.)
ISBN 9043510696Al vele eeuwen is Iona, een klein Schots eiland, een Keltisch-christelijke plek van bezinning. Op Iona hebben de schrijvers deze Keltische traditie leren kennen en zij schrijven over de eigenheid van van deze traditie en wat deze kan betekenen voor de hedendaagse gelooofsbeleving.
Tien geboden voor innerlijke rust
Lisette Thooft
ISBN 9022537218Veel mensen zijn overbelast, stellen hoge eisen aan zichzelf en hun leven is steeds een race tegen de klok. Hoe kunnen we onthaasten en ontspannen in een samenleving met te weinig tijd? Lisette Thooft geeft hier ideeën voor, zoals: ‘geniet van wat je bezit’ en ‘streef niet naar groei’.