In De Lichtkring is er in het najaar van 2020 een cursus Drieluik schilderen. We schilderen met acrylverf op houten panelen (± 40 x 40 cm). De cursus bestaat uit 2 dagdelen, met een derde op reserve. De data zijn worden ergens deze zomer bekend gemaakt.
Bijdrage aan de onkosten van de cursus Drieluik schilderen, inclusief materiaal is 40 euro.
Praktische informatie
Als je je aanmeldt, krijg je al wat informatie via de mail, zodat je vast over een ontwerp na kunt denken.
Omdat een drieluik zowel dicht als open neergezet/opgehangen kan worden, kun je daarmee een ontwikkeling uitbeelden of een tegenstelling. De uitdaging is om verschil te maken tussen de buiten- en de binnenkant. Thema’s die geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld: verandering, hoop, of je kunt uitbeelden waar jij van droomt, je kunt de tegenstelling oorlog en vrede uitbeelden etc. Daarom is het een mooie werkvorm in de tijd naar Pasen toe, waarin we bezig zijn met de tegenstellingen donker-licht en dood-leven. Het is de bedoeling dat ieder het drieluik naar eigen idee invult. Zo maakt ieder haar of zijn persoonlijke unieke drieluik.
We werken op houten panelen die gegrondeerd zijn en waarop je met acrylverf kunt werken. Deze panelen maken we voor de deelnemers klaar. Ook zorgen we voor scharnieren waarmee de panelen tot besluit aan elkaar gezet kunnen worden. In De Lichtkring is Galeria Acrylverf en er zijn penselen.
De bijdrage aan de onkosten omvat de materiaalkosten, koffie, thee, huisgemaakt gebak en op de zaterdagochtend verse soep.
Wat is een drieluik?
Een drieluik/triptiek is een oude kunstvorm die je veel ziet bij altaren en iconen. Triptieken zijn al bekend uit de Byzantijnse, vroeg-christelijke kunst (ivoorsnijwerk). Ze werden in de late middeleeuwen en de renaissance ook veel toegepast, vaak als retabel voor een altaar. Vaak zijn de drie delen van het drieluik met scharnieren aan elkaar bevestigd, zodat ze geopend of gesloten kunnen worden. Bij scharnierende drieluiken is het middenpaneel meestal dubbel zo breed als de zijluiken, zodat het middenpaneel helemaal bedekt is wanneer je het drieluik sluit. Deze kunstvorm werd ook gebruikt voor reis-iconen: omdat het inklapbaar is gaat het makkelijk in je bagage en is de binnenkant ook goed beschermd.
Bij een dergelijk drieluik heb je dus een middenpaneel en twee zijpanelen. De zijpanelen kun je aan de buitenkant én de binnenkant beschilderen. Je hebt dus 5 (of als je de achterzijde meerekent) zelfs 6 vlakken om te beschilderen. Als het drieluik openstaat, zie je de middelste drie kanten, als het dicht is de buitenste twee. Daardoor kun je spelen met het uitbeelden van bijvoorbeeld tegengestelde dingen. Zo kan het bijvoorbeeld als het dicht zit de groei laten zien en als het open staat de uitbundige bloei laten zien, of als het dicht zit verdriet en pijn en als het opengaat vreugde en geluk.