Omdat veel dingen tegenwoordig kant en klaar te koop zijn, is het oude ambachtelijke handwerk niet meer nodig. Machines en computers nemen ons steeds meer werk uit handen. Dat wij niet meer hoeven te spinnen en te naaien, te kneden en te raspen, te stoppen en te mazen, geeft ons veel tijd.
Naast grote voordelen heeft dit ook een nadeel. Want handwerk kost tijd, maar de aandacht die het vergt, helpt je om te aarden. Zelf brood bakken of sokken stoppen is een vorm van mindfulness. Door met aandacht met onze handen bezig te zijn, ontlasten we ons hoofd en komen we tot rust.

breien
Vrijwel niemand heeft nog tijd om zelf brood te bakken. Maar je kunt er wel bewust tijd voor némen. Zélf iets maken maakt ons bewuster van hoe kostbaar het eigenlijk is. Je ervaart de moeite en de energie die het kost om iets te maken. Je ziet het groeien en verheugt je op het resultaat. Vele zintuigen doen mee: je voelt het elastische deeg, je ziet dat het brood rijst en je ruikt hoe het gebakken wordt. Op deze manier ben je betrokken bij het hele proces en kijk je ánders tegen een brood aan. Wie zelf brood bakt, gooit geen brood meer weg.
Wij kunnen niet alles zelf met de hand doen. Maar je kunt er voor kiezen íets zelf te doen, met zorg, aandacht en liefde. Kies iets wat jij leuk vindt om te doen, waar je interesse voor hebt en neem er af en toe tijd voor. Of het nu brood bakken is, jam maken, wol spinnen, slingers maken of breien: het geeft rust, tijd en voldoening