De Chassidische vertellingen van Hendrik Nicolaas Werkman
Werkman is bekend van zijn verbeelding van de Chassidische Legenden van Martin Buber. Hij maakte in de jaren 1941-1943 ‘druksels’ bij deze verhalen. Werkman was de vaste drukker én illustrator van uitgeverscollectief De Blauwe Schuit. Hij werd door de verhalen van Buber geraakt en schreef: ‘Als ik zulk een verhaal lees, komt op een gegeven moment een beeld voor ogen dat door geen ander meer verdrongen wordt’. De werken ademen vrijheid, vertrouwen en levensvreugde.

Werkman, Chassidische legenden, De sabbat der eenvoudigen
Het Chassidisme
Het chassidisme is een stroming in het jodendom, ontstaan in de eerste helft van de 18e eeuw in Polen. De grondlegger is rabbijn Yisroel ben Eliezer (1698-1760), bijgenaamd de Ba’al Shem Tov (Meester van de Goede Naam). . Martin Buber heeft de legenden over het leven van de Baalschem naverteld.
Doel van de lezing Werkman en de Chassidische Legenden
Deelnemers leren het leven en werk van Hendrik Werkman kennen en horen over de achtergronden van het Chassidisch Jodendom.
Programma:
Tijdens de lezing wordt er verteld over het leven en werk van Hendrik Werkman en over het Chassidische Jodendom. Dit alles wordt ondersteund door een diapresentatie met foto’s van leven en werk van Werkman.
Duur:
2 keer 45 à 60 minuten
Leiding:
Monica Schwarz
Materiaal:
Beamerpresentatie met foto’s
Benodigd:
Beamer, scherm
Reiskosten:
0,28 cent per kilometer
Prijs van de Lezing Werkman en de Chassidische Legenden:
In overleg