De serie houtsneden Tussen hemel en aarde over de symboliek van bomen
Bomen zijn altijd belangrijk geweest voor mensen: ze geven schaduw en bieden een plek om te schuilen, je kan er in klimmen en schommelen en van haar vruchten eten. Van het hout van de boom maken we sterke planken en stoken we vuurtjes. Zo is de boom symbool geworden voor leven, voor kracht, voor geborgenheid, voor overvloed en symbool van verbondenheid met het hemelse, met God. Want een boom wortelt in de aarde, maar reikt tot in de hemel.
Hans Andreus besluit zijn gedicht Bomen met:
Naar een boom ziende zie ik
hemel en aarde in elkanders armen.
Want een boom, een boom is een bruiloft.
De seizoenen
Een boom verandert met de seizoenen. Het is dezelfde boom, maar hij is zo anders: kale takken in de winter, lichtgroen in het voorjaar, één grote diepgroene bladerpracht in de zomer, vol zware takken met vruchten in de herfst … Zoals een boom verandert met de seizoenen, zo verandert ook het leven van een mens. Tijden van groei en vrucht dragen wisselen af met tijden van stille verwachting of vechten in de storm.
Bomen en mensen
Ook in het kerkelijk jaar volgen de verschillende tijden elkaar op: tijd van verwachten, tijd van een nieuw begin, tijd van groei, van storm, van bloei en van vrucht dragen. De cyclus van de feesten in de kerk heb ik naast die van een boom gelegd en tot één geheel gemaakt. De boom staat zo symbool voor een mensenleven, geworteld in de aarde, maar reikend naar de hemel. Wij mensen leven tussen hemel en aarde, net als een boom.
Houtsneden
Voor de serie houtsneden Tussen hemel en aarde over de symboliek van bomen is in dit geval lindenhout gebruikt. Zo heeft een boom zelf bijgedragen aan deze serie: de boom zelf is daarmee ondergegaan, maar daarmee zijn deze kunstwerken ontstaan.

Vol verwachting…

Kwetsbaar, maar nieuw begin

Vreugdevolle groei

Staan in de storm

Overvloed aan bloesem

Nestelende vogel

Vrucht dragen